Cukinia – dlaczego warto ją jeść? Przepisy na zapiekankę z cukinii i innymi dodatkami.

288

Cukinia jest bardzo popularnym w ostatnim czasie warzywem. Ojczyzną cukinii jest Meksyk oraz kraje Ameryki Południowej – obecnie jednak uprawia się ją w wielu krajach, również na terenie Polski. Świetnie sprawdza się jako roślina ogródkowa, ponieważ nie wymaga zbyt dużej pielęgnacji. Jedynym ograniczeniem jest konieczność posiada dość dobrej i żyznej gleby oraz zapewnienie cukinii (szczególnie w fazie jej silnego wzrostu) dużej ilości wody. Okazy zebrane z domowego ogródka są idealne do używania ich na bieżąco, jak również konserwowania czy mrożenia. Dzięki temu cukinią można cieszyć się nie tylko podczas jesiennych zbiorów, ale również przez cały rok. Warto bowiem pamiętać, że choć w sklepach cukinia jest z reguły dostępna przez cały rok, to poza sezonem jej cena znacznie wzrasta, co czyni ją stosunkowo drogim warzywem w zależności od pory roku.

Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim delikatnemu smakowi, który sprawia, że cukinia doskonale komponuje się w wielu daniach. Jet świetnym dodatkiem do sosów, zup, zapiekanek oraz pieczonych warzyw. Doskonale sprawdza się w połączeniu z mięsem oraz innymi warzywami – zarówno w formie gotowanej, jak i na przykład na grilli (chociażby w postaci szaszłyka). Młodą cukinię (okazy, które nie przekroczyły 25-30cm o idealnej skórce, bez żadnych zadrapań oraz zmian) nadają się również do jedzenia na surowo – nie trzeba obierać cukinii ze skórki, wystarczy ją dokładnie umyć bądź przez chwilę sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się brudu i bakterii.

Walory odżywcze cukinii – dlaczego warto ją jeść?

Cukinia zawiera bardzo dużo cennych dla zdrowia wartości odżywczych oraz witamin. Jest bardzo dobrym źródłem  witaminy A, witamin z grupy B i witaminy C. Dodatkowo zawiera również takie minerały jak jod, fosfor, wapń, żelazo, sód oraz potas. Witaminy te, które w większości są dość podatne na działanie wysokich temperatur dodatkowo skłaniają do tego, żeby spożywać jak najczęściej cukinię na surowo bądź poddaną krótkiej obróbce termicznej. Pozwala to zachować jej najlepsze dla zdrowia właściwości. Wśród innych zalet cukinii należy wymienić między innymi:

  • lekkostrawność,
  • mała zawartość kalorii,
  • niski indeks glikemiczny,
  • wspomaganie pracy układ pokarmowego,
  • przeciwdziałanie zatrzymywaniu się wody w organizmie,
  • pomoc w utrzymaniu prawidłowej gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu, co przeciwdziała zakwaszeniu,
  • działanie przeciwnowotworowe (przed wszystkim zapobiega nowotworom układu pokarmowego).

Cukinia jest polecana przede wszystkim osobom na diecie odchudzającej, ponieważ może stanowić świetną alternatywę dla bardziej kalorycznych przegryzek. Możliwość jedzenia cukinii bez konieczności pieczenia czy gotowania sprawia, że nie wymaga dodatku tłuszczu czy soli – dzięki temu jest łatwiej przyswajalna przez organizm i bardziej zdrowa. Cukinia jest także warzywem wskazanym dla diabetyków, ponieważ nie przyczynia się do do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu zapobiega nagłym wahaniom cukru.

Zapiekanka z cukinii przepisy

Szybka zapiekanka z cukinii z gotowym sosem bolońskim

  • czerwona papryka,
  • 350 gram pieczarek,
  • 200 gram żółtego sera,
  • gotowy sos boloński dowolnej marki,
  • 1 sporej wielkości cukinia,
  • masło,
  • makaron świderki,
  • przyprawy (np. sól, pieprz, zioła prowansalskie etc.)

Makaron ugotować al dente oraz odcedzić. Pokroić paprykę, pieczarki oraz cukinię. Na dużej patelni bądź w woku podsmażyć pokrojone warzywa na maśle przez kilka minut. Doprawić do smaku przyprawami, a następnie dodać makaron i wymieszać dokładnie. Następnie należy przełożyć makaron z warzywami do naczynia żaroodpornego bądź na blaszkę z wysokimi bokami. Posypać połową startego żółtego sera. W rondelku bądź garnku zagotować sos boloński (najlepiej, aby był on ze słoika, ale w ostateczności może być w proszku – wtedy należy wymieszać go z wodą według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu). Sos wylać następnie na zapiekankę.

Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po tym czasie posypać zapiekankę resztą sera żółtego i zapiekać przez kolejne 10 minut.

Zapiekanka z cukinią, mięsem mielonym oraz serem mozarella

  • 2 cukinie,
  • 500 gram mięsa mielonego,
  • 4 pomidory zwykłe bądź pomidory konserwowe w kawałkach,
  • mały koncentrat pomidorowy bądź przecier pomidorowy w kartonie,
  • 2 sporej wielkości cebule (białe albo czerwone),
  • 4 marchewki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 300 gram mozzarelli,
  • przyprawy (pieprz, sól, zioła – bazylia, oregano bądź zioła prowansalskie).

Cukinię należy dokładnie umyć oraz pokroić krążki średniej grubości – jeśli skórka jest widocznie gruba można wcześniej obrać cukinię, żeby nie była zbyt twarda. W przypadku młodej cukinii nie jest to konieczne.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z przetartym przez praskę czosnkiem. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie dodać do smażonej cebuli. Na osobnej patelni zesmażyć mięso, przyprawiając je do smaku solą oraz pieprzem. Po kilku minutach przełożyć mięso do smażonych warzyw. Dodać pokrojone pomidory bez skórki bądź pomidory konserwowe oraz koncentrat lub przecier. Gotować na małym ogniu do momentu odparowania wody – sos powinien być średnio gęsty. Dodać zioła oraz ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

W naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem bądź wyłożonym papierem do pieczenia (ułatwia to później mycie naczynia oraz zapobiega przywieraniu) rozłożyć równomiernie na dnie krążki z cukinii. Przykryć je połową sosu z mięsem. Następnie znów rozłożyć cukinię oraz sos. Wierzch posypać mozarellą. Piec około 30 minuta w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

Zapiekanka cukiniowa z mięsem pod pierzynką z beszamelu

  • 500 gram mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego,
  • 500 gram cukinii,
  • 150 gram startego na dużych oczkach żółtego sera,
  • przyprawy do smaku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 250ml (szklanka) mleka.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę bądź drobno pokrojony) oraz przyprawy. Następnie dołożyć mięso mielone i smażyć na małym ogniu przez 10 minut. Dodać przecier pomidorowy i dobrze wymieszać.

Cukinię należy pokroić w średnio grube plastry. Jeśli cukinia jest dość twarda to można ją przez chwilę podgotować we wrzątku – najczęściej zdarza się to w przypadku „starej” cukinii, młode są zazwyczaj stosunkowo miękkie.

W małym garnku rozpuścić masło. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, uważając, żeby nie przypalić. Dolać mleko i dokładnie mieszać, aż do powstania jednolitego sosu. Nie powinien on mieć żadnych grudek.

Naczynie żaroodporne przed wyłożeniem na nie połowy plastrów cukinii należy natłuścić wcześniej masłem bądź wysmarować olejem. Na warstwę cukinii wyłożyć połowę mięsa – potem znów warstwa cukinii oraz reszta mięsa. Zapiekankę dokładnie pokryć całym sosem beszamelem oraz posypać startym serem.

Zapiekankę należy piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Należy włożyć ją dopiero gdy piekarnik się rozgrzeje, ponieważ inaczej ciężko kontrolować czas pieczenia i może się przypalić.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.