Blog szpitalny

Produkty bogate w żelazo

121

Żelazo jako pierwiastek

Żelazo należy do pierwiastków chemicznych o symbolu Fe. Jest jednym z mikroelementów koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi najważniejszy składnik czerwonego barwnika krwi – hemoglobiny. Zapotrzebowanie człowieka na żelazo jest zależne od:

  • wieku,
  • płci
  • stanu organizmu

Z tego powodu dzienna norma może mieć bardzo duże rozbieżności, kiedy zaczniemy ją przyporządkowywać odpowiednim grupom.

Funkcja żelaza w organizmie człowieka

Żelazo stanowi składnik licznych enzymów i białek, które biorą udział w procesach metabolicznych organizmu. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, gdyż kieruje i reguluje wiele funkcji zachodzących na poziomie komórkowym.

  • Bierze udział w wytwarzaniu hemoglobiny i niektórych enzymów,
  • Jest niezbędne w procesach oddychania komórkowego,
  • Czynnie wspomaga wątrobę i odporność organizmu,
  • bierze udział w syntezie DNA.

Jakie są skutki niedoboru żelaza?

Porównując z powyższym nietrudno zgadnąć, że jeżeli żelaza będzie w organizmie za mało, to spadnie jego wydajność, nie będzie tworzonych odpowiednich substancji na poziomie komórkowym oraz będzie nam towarzyszyć ogólne osłabienie. Do standardowych objawów niedoboru żelaza należą:

  • osłabienie, nadmierna drażliwość
  • apatia, czyli zobojętnienie na to, co się wokół dzieje
  • anemia, najbardziej groźna choroba. Trzeba mieć świadomość, że nie jest to choroba, którą można łatwo i w prosty sposób wyleczyć, łykając odpowiednie tabletki. Anemia to stan wyniszczenia organizmu, który wymaga obserwacji i konsultacji lekarskiej, a bardzo często jest lekceważona. Lekceważenie to wynika z braku wiedzy i świadomości o tym, jak poważne jest to zaburzenie. To niezwykle wazny sygnał płynący z głębi organizmu, że wiele rzeczy dzieje się nie tak, jak powinno, więc to jest ostatni dzwonek, aby o siebie odpowiednio zadbać, jeżeli nadal chcemy się cieszyć długim zdrowiem na lata. Aby postawić diagnozę należy wykonać uprzednio wiele specjalistycznych badań, w tym badanie krwi, aby oznaczyć poziom hemoglobiny. W zależności od niedoboru wyróżnia się kilka rodzaji (stopni) tej choroby. Aby jej zapobiec, należy spożywać duże ilości produktów zawierających w sobie żelazo.
  • Utrudniona koncentracja może dawać się we znaki szczególnie osobom pracującym umysłowo. Dlatego tak popularne wśród nich stały się suplementy oprawiające pamięć i koncentrację.
  • Uczucie duszności, zawroty głowy
  • Bladość cery, wypadanie włosów – często osoby z jakimi problemami upatrują przyczyny w złym odżywianiu, ale stawiają na keratynę, a nie na żelazo. Bardzo ciężko jest postawić dobrą diagnozę, dlaczego włosy wypadają, to się udaje jedynie po żmudnych badaniach i testach laboratoryjnych, z których część musimy opłacić sami, ponieważ lekarz ich nie zleci.
  • Przyśpieszenie rytmu serca, które może przerodzić się w palpitacje i pogłębiać duszności
  • Osłabienie odporności, które będzie się manifestowało przedłużającym się katarem, ciągłym zapadaniem na zdrowiu, wiecznym przeziębieniem, pomimo odpowiedniej ilości odpoczynku i osób pozornie niezarażających w naszym otoczeniu;
  • Pogorszenie koordynacji ruchowej i wzorkowej, za sprawą niedostatecznego odżywienia narządów w tlen, który przenosi właśnie hemoglobina. Mniej żelaza to mniej hemoglobiny, mniej hemoglobiny, to mniej tlenu, który może ze sobą związać i przetransportować do tkanek, mniej tlenu to mniej odżywione narządy i przeróżne dysfunkcje.

Żelazo jest szczególnie istotne dla kobiet

Kobieta ze względu na swój fizjologię potrzebuje o wiele więcej żelaza. Podczas krwawienia miesięcznego traci sporo krwi, a wraz z nią cennego żelaza, którego zapasy musi potem odbudować. W innym przypadku może to doprowadzić do anemii i ciężkich zaburzeń w gospodarce organizmu. Dlatego panie powinny przykładać szczególną troskę o to, aby w ich jadłospisie znalazły się produkty o wysokiej zawartości żelaza, które będzie w stanie pokryć ich zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Według licznych przeprowadzonych badań, zaledwie jedna czwarta żelaza zawartego w pokarmie jest wchłaniana przez organizm, a co za tym idzie, wykorzystana do wbudowywania w barwnik oddechowy, jakim jest hemoglobina. Dlatego istotną kwestią jest uzupełnianie tego niedoboru poprzez zażywanie odpowiednich suplementów diety, które pomogą wyrównać brak i pokryć sto procent fizjologicznego zapotrzebowania. Niezwykle ważnym jest też regularne uzupełnianie zapasów żelaza we krwi w trakcie ciąży, gdyż ma to bezpośredni wpływ na zdrowie kształtującego się w niej nowego życia. Szczególnie ma o wpływ na proces kształtującego się mózgu. Ważną grupą kobiet są kobiety karmiące, które również powinny zadbać o podwyższone spożywanie żelaza, aby uzupełnić potrzeby swoje i dziecka.
Kobiety szczególnie dbające o sylwetkę również są narażone na niedobory żelaza we krwi, gdyż ograniczają spożywanie mięsa, które jest jego źródłem, a także stosują nieracjonalne diety, które na dłuższa metę wyniszczają organizm.

Suplementy z żelazem
Kliknij TUTAJ!

Zdrowie na talerzu

Owoce bogate w żelazo, które powinny się znaleźć w diecie każdej kobiety, to:

  • Brzoskwinie
  • Morele
  • Jabłka
  • Truskawki
  • Wiśnie
  • Czereśnie
  • Maliny
  • Owoce cytrusowe
  • Rodzynki

Z kolei z warzyw największą zawartością charakteryzują się:

Z ryb bogate w żelazo są makrela, śledź oraz sardynka. Mięso zarówno wołowe jak i wątróbka wieprzowa jest również dobrym uzupełnieniem zapasu żelaza we krwi.

Jak przygotowywać produkty, aby zostało w nich jak najwięcej wartości odżywczych?

Wiadomo, że najlepiej spożywać owoce i warzywa na surowo, dokładnie umyte, ze skórą, gdyż pod nią znajduje się wiele cennych minerałów, które sami sobie okrajamy, kiedy obieramy warzywo dla wygody czy estetyki. Jeżeli nie odpowiada nam taki sposób, warto gotować posiłki na parze. Takie rozwiązanie pozwoli uzyskiwać nie tylko smaczne jedzenie, ale też o największej zawartości w porównaniu do gotowanych, gdzie pod wpływem obróbki termicznej rozkłada się wiele cennych substancji, które bezpowrotnie tracimy. Ponadto, takie danie jest niskokaloryczne, więc osoby dbające o swoją sylwetkę pokochają je.

Zostaw odpowiedź