W dzisiejszych czasach panuje moda na bycie fit i posiadanie idealnej figury. Co za tym idzie, coraz więcej ludzi zaczyna regularnie ćwiczyć oraz zdrowo się odżywiać. W ostatnich latach szczeg9lną popularność zyskały zielone koktajle, których bazę tworzą jak nie trudno się domyślić zielone warzywa. Prawdziwym hitem stały się koktajle na bazie szpinaku. Jakie właściwości mają zielone liście? Czy naprawdę wpływają tak korzystnie na nasz organizm? Co oprócz koktajli możemy przygotować ze szpinaku? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w dalszej części tego artykułu.
Szpinak – wartości odżywcze
Szpinak stał się ostatnio jedną z najbardziej popularnych zielenin. Sięgamy po niego chętnie, ponieważ dostarcza do organizmu wielu niezbędnych witamin oraz substancji mineralnych, a ponadto w stu gramach produktu znajdziemy jedynie 20 kalorii, co sprawia, że spokojnie mogą po niego sięgać osoby, które dbają o linię. Do substancji, które znajdziemy w szpinaku zaliczamy między innymi:
- Witaminę A
- Witaminę B6
- Witaminę B 16
- Kwas askorbinowy
- Witaminę D
- Potas
- Żelazo
- Magnez
- Wapń
- Karoten
- Kwas foliowy
- Luteina
Szpinak – właściwości
Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, spożywanie szpinaku polecane jest kobietom w ciąży, gdyż wpływa on korzystnie nie tylko na rozwój płodu, ale i zdrowie przyszłej mamy. W liściach szpinaku znajdziemy również całe mnóstwo przeciwutleniaczy, co sprawia, że zielone liście chronią nas przed powstawaniem miażdżycy. Do sałatek powinny go dodawać także osoby, które mają niedobór żelaza, wszak szpinak zawiera duże ilości łatwoprzyswajalnego żelaza. Znajdziemy w nim także sporo magnezu, który pomoże przy problemach związanych z układem nerwowym.
Szpinak – przykładowe przepisy
- Zielony koktajl na bazie szpinaku
Składniki:
1/3 szklanki liści szpinaku
Pół gruszki
1 banan
1 łyżeczka chia
1 łyżka spiruliny
150 ml wody lub mleka
Gruszkę oraz banana kroimy namniejsze kawałki, dodajemy szpinak oraz sypkie składniki. Zalewamy wodą i miksujemy.
2. Sałatka ze szpinakiem
Składniki:
1 szklanka liści świeżego szpinaku
10 truskawek
100 dag parmezamu
20 orzechów włoskich
Sok z połowy cytryny
Oliwa
2 ząbki czosnku
Sól
Suszona bazylia
Płuczemy szpinak i układamy na talerzu. Truskawki kroimy na pół i układamy na szpinaku. Dodajemy orzechy. Dekorujemy sałatkę parmezanem startym na dużych oczkach. W szklance łączymy sok wyciśnięty z połowy cytryny z dwiema łyżkami oliwy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy sól i bazylię do smaku. Polewamy dressingiem sałatkę.