Czy warto jeść tapiokę? Poznaj jej właściwości!

0

Mało kto, zdaje sobie sprawę, że tapioka to produkt uzyskany w wyniku mielenia manioku. Większość kojarzy ją z perłowymi kulkami, płatkami i mąką. A to, co ją wyróżnia spośród innych, skrobiowych produktów, to wysoka zawartość lekkostrawnych węglowodanów i niski poziom białka. Poza tym, jest idealna dla osób chorych na celiakię – nie zawiera glutenu, oraz nie posiada wysublimowanego smaku, ze względu na to, że ma właściwości hipoalergiczne.

Co to jest tapioka i do czego służy?

Tapioka stała się ostatnio popularna ze względu na jej bezglutenowe właściwości i dobrą alternatywą dla pszenicy i innych zbóż. Przede wszystkim to skrobia przetworzona z korzenia manioku. Składa się z prawie czystych węglowodanów i zawiera bardzo mało białka, błonnika oraz składników odżywczych. Powszechnie budzi wiele kontrowersji, ponieważ część dietetyków i specjalistów od żywienia twierdzi, że ma wiele korzyści zdrowotnych, podczas gdy inni twierdzą, że jest wręcz odwrotnie.

Co to właściwie jest tapioka?

Tapioka to skrobia wyekstrahowana z korzenia manioku, bulwy pochodzącej z Ameryki Południowej. Korzeń manioku jest stosunkowo łatwy do wyhodowania i jest podstawowym składnikiem diety w wielu krajach w Afryce, Azji i Ameryce Południowej. To bardzo pożywna, lecz pozbawiona ważniejszych składników odżywczych skrobia. Jednak jest naturalnie bezglutenowa, więc może służyć jako substytut pszenicy w gotowaniu i pieczeniu dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Ten suszony produkt jest zwykle przetwarzany na mąkę, płatki lub białe perełki.

W jaki sposób powstaje ?

Produkcja tapioki jest różna, ponieważ zależy od miejsca jej hodowli. Punktem zbieżnym jest wyciskanie korzenia manioku w celu uzyskania skrobiowej cieczy. Kiedy ów ciecz zostanie wyjęta, dochodzi do odparowania wody. Gdy cała woda wyparuje, pozostawia się drobny proszek z tapioki. Następnie proszek przetwarza się daną postać, taką jak płatki lub perły. Perły są najbardziej rozpowszechnioną formą. Często stosuje się je w herbacie z bąbelkami, puddingach i deserach, a także zagęszczacz w gotowaniu. Istotne jest to, że z powodu procesu dehydratacji płatki, patyki i perły muszą być namoczone lub ugotowane przed spożyciem. Z racji sposobności podwajania stają się puszyste i półprzeźroczyste. Mąka z tapioki jest często mylona z mąką z manioku, która jest zmielonym korzeniem manioku. Jednak tapioka jest skrobiowym płynem, który jest ekstrahowany z korzenia manioku ziemi.

Do czego używa się tapioki?

Tapioka jest produktem bezglutenowym i zbożowym, który ma wiele zastosowań, zwłaszcza wśród osób nietolerujących glutenu. Oto niektóre z nich:

  • Pieczywo bezglutenowe: mąka z tapioki może być stosowana do produkcji chleba.
  • Placuszki zwane flatbread: bardzo popularna przekąska lub danie spożywane na śniadanie czy deser, z różnymi dodatkami.
  • Puddingi i desery:jej perły są wykorzystywane do przygotowywania deserów, przekąsek lub herbaty.
  • Zagęszczacz:może być stosowany jako zagęszczacz do zup, sosów i sosów, ponieważ jest tani, ma neutralny smak i dużą gęstość.
  • Środek wiążący:dodaje się do hamburgerów, bryłek i ciasta, aby poprawić teksturę i zawartość wilgoci, zatrzymując wilgoć w postaci żelu i zapobiegając podrażnieniu.

Poza zastosowaniami do gotowania, perły zostały użyte do skrobania ubrań poprzez gotowanie pereł z ubraniami.

Wartość odżywcza

Tapioka to prawie czysta skrobia, więc prawie w całości składa się z węglowodanów. Zawiera tylko niewielkie ilości białka, tłuszczu i błonnika. Ponadto zawiera tylko niewielkie ilości składników odżywczych. Większość z nich stanowi mniej niż 0,1% zalecanej dziennej dawki w jednej porcji. Co więcej, jest dość kaloryczna.

Ze względu na brak dużej ilości białka i składników odżywczych, tapioka jest gorsza od większości ziaren i mąki pod względem wartości. W rzeczywistości tapioka może być uważana za „pustą” kalorię. Zapewnia energię prawie bez podstawowych składników odżywczych.

Czy tapioka posiada jakieś korzyści zdrowotne?

Tapioka nie ma wielu korzyści zdrowotnych, ale jej największym atutem jest brak glutenu. Związku z czym, idealnie nadaje się jako baza do wyspecjalizowanych diet, np. dla alergików. Osoby będące uczulone na pszenicę, ziarna i gluten musza przestrzegać diety, a produkty na bazie tapioki stanowczą im to ułatwiają. Na przykład może być stosowany jako mąka do pieczenia i gotowania lub jako zagęszczacz w zupach lub sosach. Można jednak łączyć go z innymi mąkami, takimi jak mąka migdałowa lub mąka kokosowa , aby zwiększyć ilość składników odżywczych i smak.

Zdrowa skrobia

Tapioka jest naturalnym źródłem tzw. odpornej skrobi, czyli skrobi, która w organizmie człowieka zachowuje się jak błonnik. Tego typu skrobia jest bardzo korzystna dla zdrowia. Po pierwsze, zmniejsza stan zapalny i liczbę szkodliwych bakterii. Po drugie, może obniżyć poziom cukru we krwi, poprawić metabolizm oraz poziom insuliny.

Jednak biorąc pod uwagę niską zawartość składników odżywczych, prawdopodobnie lepszym rozwiązaniem jest uzyskanie odpornej skrobi z innych produktów spożywczych. Obejmuje to gotowane i schłodzone ziemniaki lub ryż, rośliny strączkowe i zielone banany.

Negatywne konsekwencje spożywania tapioki

Jeżeli tapioka zostaje prawidłowo przetworzona nie powinna nieść za sobą negatywnych skutków dla zdrowia człowieka. Jednak, gdy proces ten zostanie źle przeprowadzony, może pojawić się zatrucie pokarmowe. Co więcej, jako produkt składający się głównie z węglowodanów, może być nieodpowiedni dla diabetyków.

Zostaw odpowiedź